Drewno w kuchni wygląda bardzo elegancko i efektownie. Zanim jednak zdecydujemy się na drewniane blaty w kuchni, warto przeanalizować ich zalety i wady.
Blaty kuchenne są każdego dnia narażone na różne niesprzyjające czynniki – wodę, środki chemiczne, ostre noże, gorące przedmioty. Zatem przy doborze odpowiedniego blatu kuchennego, powinniśmy pamiętać o tym, żeby brać pod uwagę nie tylko jego wygląd, ale też trwałość i odporność. Jak w tej roli sprawdzają się blaty drewniane?
Zalety blatów drewnianych:
- wyglądają bardzo elegancko – sprawiają, że kuchnia wygląda na bardziej przytulną i ciepłą
- są przyjemne w dotyku – nie są tak chłodne jak blaty kamienne
- mogą być naprawiane – drewno może być szlifowane, naprawiane miejscowo, impregnowane olejami czy lakierowane
- są dość lekkie – nie są tak ciężkie jak blaty kamienne, więc najczęściej nie wymagają specjalnej podbudowy
Wady blatów drewnianych:
- wymagają regularnej konserwacji, najczęściej olejowania
- są mało odporne na wysoką temperaturę – gorące naczynia mogą zostawiać na nich ślady
- mogą wypaczać się pod wpływem wilgoci
- nie można kroić na nich nożami
Zatem jeśli chcemy zdecydować się na blat drewniany, pamiętajmy o tym, że jest on bardziej wymagający w użytkowaniu od innych typów blatów – ma jednak swój niewątpliwy urok!