Owsianka części z nas kojarzy się ze zmorą dzieciństwa. „Jeszcze jedną łyżeczkę, za tatusia” – powtarzała mama, wmuszając w nas kolejne porcje lepkiej papki. Te wspomnienia mogły skutecznie zniechęcić nas do płatków owsianych, lecz niepotrzebnie. Istnieje bowiem kilka sposobów, by polubić ten posiłek, a warto, gdyż jego zbawienne działanie na układ pokarmowy jest niezastąpione.
Po pierwsze, płatki owsiane to znakomite źródło błonnika, obu jego frakcji: rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wodzie. Nierozpuszczalna frakcja działa jak „miotełka”, wymiatając wszelkie złogi z naszych jelit, poprawiając perystaltykę, zagęszczając i zwiększając objętość stolca. Pomaga to zwalczyć uciążliwe wzdęcia. Ponadto owsianka na śniadanie to świetny pomysł po kilkudniowym obżarstwie ciężkostrawnymi potrawami. Dlatego, wracając do formy po świętach czy wakacjach All inclusive, warto włączyć płatki owsiane do diety. Rozpuszczalna w wodzie frakcja opóźnia proces opróżniania żołądka, czyli przechodzenia treści pokarmowej do dwunastnicy. Dzięki temu na dłużej czujemy się syci. Ponadto zawartość węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego sprawia, że proces wchłaniania jest rozciągnięty w czasie, dzięki czemu miska owsianki da nam energię na długie godziny. Co więcej, obniża poziom cholesterolu, jest szczególnie polecana osoba z podwyższonym poziomem LDL (low density lipoproteins). Wspomaga również wydalanie z kałem metali ciężkich, szkodliwych produktów przemiany materii, a nawet nadmiaru estrogenów (nadmiar estradioli w osoczu to główna przyczyna rozwoju nowotworów piersi).
Po drugie, płatki owsiane na mleku są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i szeregu witamin. Ponadto, konsystencja kleiku jest dużym atutem w dietach rekonwalescencyjnych. W jaki sposób przygotować owsiankę, by była smaczna? Ze względów zdrowotnych, lepiej nie słodzić, chyba że niewielką ilością syropu z agawy lub stewii. Kluczem jest dobór mleka i dodatków. Sezonowe owoce, bakalie, orzechy świetnie komponują się z płatkami owsianymi. Dla osób z nietolerancja laktozy polecane są mleka roślinne.
Owsianka to pożywny i zdrowy posiłek, który warto wprowadzić do swojej diety bez względu na wiek.