Kokoshka

Doradczyni nowoczesnej pani domu

Dom i mieszkanie

Zalety i wady drewnianych blatów kuchennych

Drewno w kuchni wygląda bardzo elegancko i efektownie. Zanim jednak zdecydujemy się na drewniane blaty w kuchni, warto przeanalizować ich zalety i wady.

Blaty kuchenne są każdego dnia narażone na różne niesprzyjające czynniki – wodę, środki chemiczne, ostre noże, gorące przedmioty. Zatem przy doborze odpowiedniego blatu kuchennego, powinniśmy pamiętać o tym, żeby brać pod uwagę nie tylko jego wygląd, ale też trwałość i odporność. Jak w tej roli sprawdzają się blaty drewniane?

Zalety blatów drewnianych:

  • wyglądają bardzo elegancko – sprawiają, że kuchnia wygląda na bardziej przytulną i ciepłą
  • są przyjemne w dotyku – nie są tak chłodne jak blaty kamienne
  • mogą być naprawiane – drewno może być szlifowane, naprawiane miejscowo, impregnowane olejami czy lakierowane
  • są dość lekkie – nie są tak ciężkie jak blaty kamienne, więc najczęściej nie wymagają specjalnej podbudowy

Wady blatów drewnianych:

  • wymagają regularnej konserwacji, najczęściej olejowania
  • są mało odporne na wysoką temperaturę – gorące naczynia mogą zostawiać na nich ślady
  • mogą wypaczać się pod wpływem wilgoci
  • nie można kroić na nich nożami

Zatem jeśli chcemy zdecydować się na blat drewniany, pamiętajmy o tym, że jest on bardziej wymagający w użytkowaniu od innych typów blatów – ma jednak swój niewątpliwy urok!